Google seo basics

google seo

Wat is SEO (search engine optimization) ?

Seo staat voor search engine optimization, ofwel zoekmachine optimalisatie.  Simpel gezegd betekent het dat je je website zo gaat opmaken zodat zoekmachines zoals google hem makkelijk kunnen vinden.

Maar hoe doe je dat nu best ?  Seo-heroes tonen je waar je op moet letten

Google SEO basics

SEO juist doen kan heel wat voordelen opleveren voor je bedrijf. Het is echter een complex gegeven en er zijn verschillende domeinen waar je rekening moet mee houden.Het allerbeste is natuurlijk om een specialist in te huren die het voor jou kan doen of je kan begeleiden.  Het is natuurlijk ook mogelijk om dit zelf te doen.

De 4 domeinen waar je op moet letten bij search engine optimization

  • Onpage SEO :  zorg ervoor dat je weet voor welke zoekopdracht je een pagina wil ranken. TIP : 1 zoekwoord( famillie = 1 pagina)
  • Technische SEO :  maak je site op volgens de google webmaster guidelines , zorg dat technisch er geen fouten in je site zitten.
  • Offpage SEO :  bouw voldoende authoriteit op met je site, zorg dat andere sites naar jou linked of je site vermelden
  • Gebruikerservaring : meer en meer belangrijk voor SEO – sites die geen goeie gebruikerervaring kunnen bieden halen geen goeie rankings meer ( denk aan mobiele ervaring, snelheid, design)
Google seo tips

Tip 5 :  Ook afbeeldingen zijn belangrijk voor je ranking in google

Ons onderzoek leert ons dat afbeeldingen belangrijk zijn, niet alleen zorgen ze voor een betere gebruikerservaring, maar google scant en leest ook de afbeeldingen om te bepalen over welk zoekwoord een pagina gaat. Vermeld dus zeker het zoekwoord in je ALt tekst…

Verdere stappen die je kan doen om je Google seo rankings te verbeteren ?

Met de tips hierboven toe te passen ga je al een heel eind verder komen om je pagina’s beter te laten ranken. Wat kan je verder nog doen om inspiratie op te doen ? Geef je zoekwoord in op de google zoekmachine en kijk naar je concurrenten.. Welke tekst , titels gebruiken zij, hebben ze veel afbeeldingen in hun tekst ? Gebruiken ze lijstjes ? hoeveel woorden hebben hun teksten voor dat zoekwoord. Probeer op vlak van structuur en opmaak in hun buurt te zitten , er is een reden dat ze bovenaan de rankings staan. Zorg natuurlijk voor originele teksten.

Lukt het toch nog niet om je rankings te verbeteren ? Overweeg dan een SEO-audit of schakel een SEO-expert in om je resultaten te verbeteren

Google SEO 101 :  Makkelijke tips voor een snel resultaat

Tip 1 : Kies de juiste zoekwoorden in google

Klinkt misschien logisch , maar slechts weinig mensen die beginnen met SEO doen dit, of doen dit correct.

Kies zoekwoorden relavant voor je business die genoeg bezoekers opleveren. Zonder een goeie tool zoals ahrefs/ semrush/ google keyword planner kan je dit eigenlijk niet weten.

Voorbeeldje

Stel je wil een artikel toevoegen aan je site over zoekwoorden in google,  zonder een hulpprogramma is het al moeilijk om in te schatten welke exacte zoekterm het beste resultaat geeft.

Maar eens je weet welke zoektermen het meeste bezoekers opleveren kan je je artikels zo opmaken dat google je voor exact die keywords gaat ranken.

Pro-tip , kijk ook naar de CPC waarde ( dit het bedrag dat je google zou betalen indien je voor een bepaald zoekwoord wil adverteren). Hoe hoger dit bedrag hoe interessanter het wordt om je naar dat zoekwoord te richten

Tip 2 : Vergeet niet te kijken naar je meta-data als je goede resultaten wil in de google search engine

Meta-data ?  Dit is de tekst die je ziet als je iets opzoekt via google , let vooral op een goeie titel en omschrijving.

Hoe beter je titel en omschrijving zijn hoe meer mensen er gaan doorklikken naar je site, en hoe mee mensen dit doen hoe hoger google je gaat plaatsen in de zoekresultaten

seo meta data

Tip 3 : Zorg ervoor de je zoekwoord in je url staat

Een heel belangrijk en eenvoudige manier om je resultaten te verbeteren.  Kies voor een url waarin je zeker je zoekwoord vermeld en bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de root

voorbeeld : site.be/zoekwoord

Tip 4 : Vermeld je zoekwoord een aantal keer in je H-tags en op je pagina

Zorg voor minstens een vermelding in een H1  tag en verwerk je zoekwoord ook enkele keren in H2-H3 tags, overdrijf hier zeker niet mee.

Verder tips :

  • Vermeld ook je zoekwoord enkele keren in je tekst ( bij voorkeur eenmaal in de 100 eerste woorden).
  • Zet het ook enkele keren in vet of cursief, google hecht ook hier waarde aan.
  • Opsommingen of lijstjes met je zoekwoord in vermeld zorgen ook altijd voor een duidelijk signaal naar google ( see what I did here 😉  )